– Haydn en de Winter

Marijke flûte, Gérard en ik hadden alle drie ons eigen favoriete muziekstuk.

Marijke vond Dowland’s “Flow my Tears” prachtig. U hebt daar vorige week een blog met video van ontvangen. Ikzelf was helemaal gek op het deel uit de Winter (Die Jahreszeiten) van Haydn. En de favoriet van Gérard verklap ik volgende week. In ieder geval is dat een werk, waarin alles weer tot rust komt.

In mijn blog van 24 januari schreef ik al hoezeer Haydn bij mij binnenkwam. Dat we hier in huis zelfs geen verwarming en geen warm water meer hadden. En dat voor, tijdens en na ons concert in Dochamps.

Natuurlijk is uiteindelijk alles weer goed gekomen.

Ik was zó gek op deze muziek van Haydn, dat ik de Intro (Einleitung) en de Recitatieven van Simon en Hanne in Klavarskribo vertaald heb, zodat ik alles zelf op piano en klavecimbel kon spelen. Inclusief de fluitpartij in de Intro. (Klavarskribo is een visueel notenschrift)

Een voorbeeld van Klavarskribo

Een Trio is meer dan 2 + 1, meer dan de som der delen.

Dat betekent dat je soms iets moet spelen, waar je collega gek op is, terwijl je dat zelf niet bent. Je doet dat, omdat je de ander waardeert. Omdat je ziet hoeveel die ander van die muziek houdt. Omdat je waardeert wat die ander allemaal aan tijd, liefde en energie in het trio steekt. Zelfs als dat betekent, dat je misschien thuis wat extra met studeren.

Ik wil mijn collega’s dan ook danken dat we Haydn’s werk samen hebben uitgevoerd.

Voor mij was het het mooiste en interessantste werk van ons concertprogramma.

We brachten een instrumentaal deel; recitatieven en een cavatine.

Ik zag alles voor me en beleefde het verdwijnen van Licht, Leven, Warmte en Vreugde. Ik zag landschappen vol ijs en wit van de sneeuw.

Vandaag delen we de video. Dank je Eric voor het maken er van. De foto’s die je er in verwerkt hebt, maken alles nog veel beeldender.

Iedereen een hele fijne week

Marijke Chant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *