– Haydn: Winter en Lente

In de kerk van Dochamps brachten we op 7 oktober 2017 de aria “Nun beut die Flur” uit het oratorium Die Schöpfung van Haydn ten gehore. Een heerlijke aria om te zingen en een echte lente-aria, waar je helemaal vrolijk van wordt.

Uit ons blog van 20190505 over de aria NUN BEUT DIE FLUR: We willen de LENTE met U vieren en plaatsen daarom vandaag de video die Eric maakte van onze uitvoering in Dochamps. Sneeuw op 4 mei 2019 … We moeten de weergoden even herinneren aan het feit dat het toch echt MEI en dus LENTE is! Geniet van het schitterende werk van Haydn.

Hoe tegengesteld is de situatie nu. Het lijkt deze maand vaak meer lente dan winter…

Zo blij als je van Haydn’s compositie voor de lente wordt, zo koud en naargeestig word je bij zijn compositie voor de winter uit Die Jahreszeiten. Ik vind de muziek persoonlijk prachtig, mysterieus en spookachtig, maar af en toe ook heel licht.

Is het toeval dat de woorden die Hanne in de Cavatine zingt “Licht und Leben sind geschwächet, Wärm’und Freude sind verschwunden” letterlijk van toepassing zijn op Eric en mij? Sinds donderdag is onze verwarming kapot. De dag er na was er ook geen warm water meer. En dat aan de vooravond van ons concert “Winterstilte”. Erg ongemakkelijk en niet optimaal als je niet verkouden mag worden, je je haren moet wassen etc. En ook een uitdaging om deze dagen goed door te komen tot er na het weekend hulp wordt geboden. Op zoek dus naar warmte … Gelukkig hebben we een houtkachel en een elektrische kachel voor in mijn muziekkamer. Het klavecimbel is al naar de kerk gebracht door Marijke en Tijl. Daar is het ook koud. Arm instrument.

Tot zondagmiddag aanstaande om 16.00 uur,

Marijke Persijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *