– Drie kunstvormen bij elkaar gebracht

V.l.n.r.: Sophie Molhan (weth. Cultuur La Roche), Guy Guilloteaux (Burgemeester La Roche), Marijke Persijn, Peter Visser (componist), Daisy Hoste (beeldend kunstenaar), Marijke Verbeeck, Marco Kalkman (klavecimbel), Gérard Lambert, Piet Sleeking (weth. Cultuur Dordrecht).

We hadden allemaal even rust nodig na de afgelopen weken, waarin de twee BAM concerten op 5 en 6 oktober 2019 in Hotel Floréal de uiteindelijke bekroning vormden. Vandaar dat U afgelopen weekend een keer geen blog hebt kunnen ontdekken.

Ons Trio MaGMa tijdens het BAM! festival

We hadden ons project ingeschreven onder de naam “MaGMa et Amices”. Zowel het BAM! Festival als de Nederlandse Ambassade in België ondersteunden dit evenement, waarbij we dichtkunst, poëzie en muziek bij elkaar brachten.

Met Marco Kalkman aan het klavecimbel

Bovendien werkten hier mensen uit Wallonië, Vlaanderen en Nederland samen. Ons Trio MaGMa is daar al een voorbeeld van: Gérard is geboren en getogen in La Roche; Marijke Verbeeck in Vlaanderen; ikzelf in Nederland. Nu werd er ook bijgedragen door Peter Visser, componist uit Voorburg; Marco Kalkman, componist en onze klavecinist bij de Perkliederen, uit Schiedam; schilderes Daisy Hoste, die oorspronkelijk uit Vlaanderen komt, maar inmiddels al heel lang hier bij Durbuy woont; Eric van der Horst die maandenlang alles geregeld en doorgesproken, doorgebeld en gemaild heeft met de organisatoren van het BAM!Festival , de burgemeester en wethouder van cultuur van La Roche, de Nederlandse Ambassade in België en de wethouders van cultuur van verschillende steden in Nederland; de burgemeester van La Roche Guy Guilloteaux; de wethouder van cultuur van La Roche Sophie Molhan; Jean-Michel Bodelet van “Action Animation Tourisme; Michel Defays, coördinator van het BAM! Festival; ons publiek afkomstig uit Wallonië, Vlaanderen en Nederland. Wat was het heerlijk om samen met U de toegift “Plaisir d’amour” van Martini te zingen! En natuurlijk de mensen van Hotel Floréal die ongelofelijk vriendelijk en behulpzaam zijn geweest.

Aandachtig publiek

Wat alles extra speciaal maakte, was de aanwezigheid van de wethouder van cultuur van Dordrecht de heer Sleeking. Jacques Perk werd in Dordt op 10 juni 1859 geboren. Hij kwam speciaal naar La Roche, samen met zijn echtgenote, en hield een fijne toespraak. Hij vertelde dat hij leraar Nederlands is geweest en dat verklaart een hoop over zijn interesse in dit project met verklankte gedichten van Jacques Perk. (Dank U voor het prachtige kunstboek met entreekaarten voor het Dordts museum!).

Ook heel bijzonder was de aanwezigheid van Simon Mulder (www.feestderpoezie.nl) en de sopraan Susanne Winkler (www.susannewinkler.com) , die per  trein en bus naar La Roche waren gereisd om de concerten bij te kunnen wonen. Zij organiseren en verzorgen samen allerlei evenementen, waarin muziek en poëzie samengaan. Een volgend evenement zal mogelijk de dichter Jacques Perk betreffen.

In de komende weken zullen we de 4 schilderijen van Daisy Hoste plaatsen met de bijbehorende gedichten van Jacques Perk. In de Franstalige blogs zult U kunnen lezen, hoe Eric deze heeft ingeleid. Mijn complimenten daarvoor, Eric! Je wist iedereen mee te nemen in de sfeer van de muziek en de poëzie. Dat heeft zeker bijgedragen aan de enthousiaste manier, waarop alles door het publiek is ontvangen.

Ik wens U allen een hele fijne week,

Marijke Persijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *