– Zangimprovisatie in St. Thibaut

Ermitage van Saint Thibaut

Dit weekend hadden we logees. Dick en ik kennen elkaar al sinds ik zo’n 65 jaar geleden met mijn ouders naar de straat verhuisde, waar hij woonde. Tegenwoordig woont hij in Frankrijk. Iñez en ik kennen elkaar sinds de kleuterschool en dus ook alweer zo’n 63 jaar. Bovendien had Dick zijn Engelse vriend Chris meegenomen, een fijne en uiterste muzikale man.

Omdat zaterdag en zondag verschillende plekken bezocht konden worden in het kader van “Wereld-Erfgoed-Dag”, wandelden we op 7 september met ons vijven en met onze honden naar het kapelletje van Sint-Thibaut bij Marcourt.

Improvisatie

Daar raakte ik aan de praat met een oude priester die me voorstelde om in de kapel te zingen. “Prima. Hebt U misschien de tekst van het Ave Maria voor me?” Nee, die was er niet. Er lag een tijdschrift dat ik doorbladerde en waarin ik enkele mooie zinnen vond en zo improviseerde ik al zingend een nieuw lied.

Het grappige was dat er juist op dat moment een aantal mensen aankwam, zodat zij er van mee konden genieten.

Bij Saint Thibaut

Ik heb goede herinneringen aan Sint -Thibaut. Daar maakte ik al zingend mijn entree in 2013 tijdens het feest van Sint-Hubertus. Ik werd begeleid door Véronique Dupont. In 2014 begeleidde mijn collega Peter Visser me, terwijl ik opnieuw “Le Roi s’en va-t’en chasse” van Benjamin Britten zong. In 2015 stond ik er weer als zangeres/mezzo-sopraan van ons Trio MaGMa, dat verder bestaat uit organist Gérard Lambert en dwarsfluitiste Marijke Verbeeck en we speelden muziek van Morin en Rameau. Video’s kunt U zien op het YouTube kanaal van Eric J. van der Horst.

Gérard en ik hebben er echter ook een concertje gegeven in het kader van het Weekend van het Landschap op Muziek op 27 september 2015. Op verzoek van Jacques Martin heb ik daarna buiten achter de kapel een zangimprovisatie verzorgd.

Sint-Thibaut is een plek waar ik van houd. Dat geldt ook voor componist-pianist Peter Visser, die “Vier Ardense Gezangen” voor ons Trio MaGMa componeerde op gedichten van de op 22-jarige leeftijd overleden Jacques Perk. Vader en zoon Perk zijn heel belangrijk geweest voor La Roche en daarom staat er een gedenksteen voor hen aan de Avenue du Hadja.

En zo is de cirkel rond: op 5 en 6 oktober 2019 verzorgt ons Trio MaGMa concerten binnen het BAM Festival: beide dagen aanvang 15 uur 30 en in een zaal in Hotel FLORÉAL. Eregasten zijn Peter Visser en zijn vrouw, de violiste Christine Visser, én Marco Kalkman en zijn partner. Marco, componist en muzikale duizendpoot, komt de  “Vier Ardense Gezangen” op klavecimbel begeleiden en Marijke Verbeeck en ik voeren “De Raaf en de Vos”, een compositie van Marco, uit. Natuurlijk brengen Gérard en “zijn 2 Marijke’s” ook prachtige barok-aria’s van Bach, Händel, Pergolesi, een deel uit een cantate van Rameau ( als in Sint Thibaut in 2015), “Le Corbeau et le Renard” van Jean de la Fontaine en op muziek gezet door Georges van Parys en het heerlijke “Plaisir d’amour” van Martini. Daisy Hoste zal tijdens deze concerten ook de vier prachtige schilderijen exposeren die ze speciaal voor deze gelegenheid heeft geschilderd, geïnspireerd op de gedichten en muziek van de “Vier Ardense Gezangen”.

Komt U van ons genieten op 5 of 6 oktober?

We zien U graag!

Marijke Persijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *