– De aria Virgam Virtutis van Händel

Afgelopen weekend zong ik in Rotterdam mee tijdens drie concerten met in de hoofdrol Fabels van Jean de La Fontaine. M. d’Hane-Scheltema heeft ze in het Nederlands vertaald en Marco Kalkman zette ze op muziek. Vandaar dat ik pas vanmorgen tijd heb om een blog voor ons Trio MaGMa te schrijven.

G.F. Händel door
B. Denner

Graag vertel ik U dit keer over onze slot-aria op 14 april aanstaande, “Virgam Virtutis” van Händel.
Ik vind het heerlijk om snelle loopjes te zingen en deze aria zit er vol mee. In dit geval niet zozeer voor de dwarsfluit, als wel voor de zanger(es). Oorspronkelijk wordt het stuk lager gezongen. Het is geschreven voor een counter tenor. Gérard heeft alles weer voor ons Trio bewerkt en een kleine terts naar boven getransponeerd.
De aria is onderdeel van het Dixit Dominus.

Dixit Dominus (HWV 232), is een compositie van de Duits-Britse componist Georg Friedrich Händel uit 1707. Het betreft Händels toonzetting van psalm 110: De heer sprak tot mijn heer. Händel schreef het werk op zijn 22ste nadat hij al een studiereis van twee jaar in Italië achter de rug had. Hij combineerde in dit werk verschillende inzichten die hij uit zijn studie van de Italiaanse opera had opgedaan. Het werk dankt aan Händels grondige kennis van het werk van Giacomo Carissimi en Arcangelo Corelli een vitaliteit en een emotionele diepgang die typerend genoemd wordt voor de Italiaanse barokmuziek van Händels tijd. De partituur van dit werk is Händels oudst bewaarde handschrift. Het werk beleefde in 1707 zijn première in de Santa Maria in Montesanto in Rome en maakte meteen grote indruk op toehoorders en critici. Het is een acht-delig werk, geschreven voor vijfstemmig (SSATB) koor en solisten (met dank aan Wikipedia).

Lichtspel in de Sint Nicolaas kerk in La Roche

Vaak zijn de (bijbel)teksten nogal bevreemdend, oordeelt U zelf:
Virgam virtutis tuae emittet Dominus ex Sion:
dominare in medio inimicorum tuorum.

De Heere zal den scepter Uwer sterkte zenden uit Sion:
zeggende: Heers in het midden Uwer vijanden.

Indrukwekkend!

Ik vind het heerlijk om aria’s te zingen. In feite is er altijd maar weinig tekst, die echter herhaald wordt. Er zit vrijwel altijd veel beweging in. Ze roepen gevoelens in me op. Hier bijvoorbeeld plezier. De muziek doet me denken aan vrolijke dingen, klaterende beekjes of een waterval. De syncopes maken het leuk en interessant. Soms is het m.i. beter om je maar niet al te veel door de tekst te laten afleiden …

U kunt naar ons komen luisteren in de Sint-Nicolaaskerk in La Roche op zondagmiddag 14 april om 16.00 uur. In de video die ons Paasconcert aankondigt, vindt U alvast een korte impressie.

Fijne week,

Marijke Persijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *