– Trio MaGMa en de kunstenaars Van Duin, Delleur en Hoste

Marijke Verbeeck, Gérard Lambert en ik houden, behalve van muziek, ook van andere kunstvormen. Dat is de reden dat Daisy Hoste met haar prachtige werken exposeerde bij onze concerten en dat we haar een muzikaal afscheid aanboden tijdens haar laatste expositie in het kasteel van Jenneret.

Op mijn persoonlijke blog heb ik vaker geschreven over de keren dat ik met schilders en andere kunstenaars heb samengewerkt en hoeveel moois dit ons allen opleverde. Het is prachtig als kunstenaars van verschillende disciplines elkaar beïnvloeden.

Ondersteund door schilderijen van Daisy Hoste

Gérard Lambert heeft me op zondag 30 oktober meegenomen naar La Roche en we hebben daar gesproken met fotograaf Thibaut Thirion en de beeldend kunstenaars Madeleine Remy (schilderijen en doeken met op zijde geschilderde taferelen) en Evangeli Papavassiliou (schilderijen en gemengde technieken). We bewonderden en bespraken hun werken, die ondergebracht waren in de galerie onder de kerk, in de kerk zelf en in de expo-ruimte Espace Purnalet.

Afgelopen vrijdag was ik opnieuw in Espace Purnalet. Dit keer om de Vernissage bij te wonen van de tentoonstelling van Marcel Delleur. Ik was onder de indruk van zijn schilderijen en “Trompe- L’Oeils”. Een trompe-l’oeil is een schildertechniek die bedrieglijk realistisch aandoet. Het woord is Frans en betekent letterlijk “bedrieg het oog” ofwel gezichtsbedrog. Omdat Marcel tegenwoordig heel slecht ziet, is zijn stijl sterk veranderd t.o.v. zijn vroegere werken. Persoonlijk houd ik erg van deze nieuwe werken.

Tot mijn grote verdriet is op 7 oktober mijn vriendin, de kunstenares Jacomijn (Jackie) van Duin overleden op 66-jarige leeftijd. We leerden elkaar kennen tijdens onze muziekstudie aan de Schumann Academie in Rotterdam. We hebben samen opgetreden met o.a. “La Danza” van Rossini. Dat vraagt een vrij virtuoos pianospel! Daarnaast schilderde ze en later legde ze zich toe op fotografie en speelde daarmee. Ook schreef ze gedichten en zong ze in 2 koren. In de laatste maand van haar leven hebben we intensief contact met elkaar gehad. Om haar te eren en enkele werken van haar hand aan U te kunnen laten zien, heeft Eric een video gemaakt. U hoort de opname van “Caro mio ben” van het Trio MaGMa Lenteconcert in Gênes (2018). Gisteren was er een prachtig afscheid van haar in de Hartebrugkerk in Leiden, waarna ze in een boot vol rode rozen te water werd gelaten …

Marijke Persijn

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *