– Lehár en de aria van Mi in de operette “Das Land des Lächelns”

In vorige blogs schreven we over de aria “Ich trete ins Zimmer” van de Chinese prins Sou-Chong en zijn liefde voor de Weense Lisa, de dochter van Graaf Lichtenfels.  Ze trouwden en vertrokken naar Peking. 

Helaas wordt hun liefde hier danig op de proef gesteld. Oom Tschang, een echte man van de traditie, maant de prins om een Mantsjoe-meisje te huwen en geeft Lisa duidelijk te kennen, dat zij als Europese vrouw nooit  een gelijkwaardige plaats aan het hof zal innemen. Volgens Sou-Chong is het maar een formaliteit.

Mi, de zuster van Sou-Chong, raakt bevriend met Lisa. Ze zingt de aria “Im Salon zur blau’en Pagode”, waarin ze de spot drijft met haar eigen cultuur, de rol van de man hierin en haar oom Tschang.

Het is één van mijn lievelingswerken. Ik leerde de aria kennen in 1998, toen de Havenstad-Operette me voorstelde deze te zingen tijdens hun open-lucht-concert in Gouda. Eric had van zijn reis naar India een prachtig zijden kostuum voor me meegenomen, dat best voor Chinese kleding kon doorgaan.

Volgende week krijgt U de tekst!

Voor nu … hele fijne week,

Marijke Persijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *