– Händel/ Opera Rinaldo/ Armida dispietata … Lascia ch’io pianga

Georg Friedrich Händel (1685-1759) componeerde de muziek voor de opera Rinaldo. De tekst is van Giacomo Rossi, naar een scenario van Aaron Hill, naar het epos “La Gerusalemme liberata ovvero Il Goffredo” van Torquato Tasso. Vrijwel iedereen kent de prachtige aria “Lascia ch’io pianga”. Niet vaak wordt het schitterende recitatief “Armida dispietata” uitgevoerd. U zult het bij ons kunnen horen.

Tekst recitatief:

Armida, dispietata! Colla forza d’abisso rapimmi al caro Ciel di miei contenti, e qui con duolo eterno viva mi tieni in tormento d’inferno. Signor! Ah! Per pieta, lascia –mi piangere. 

Tekst aria:

Lascia ch’io pianga la dura sorte, e che sospiri la liberta! Il duol infranga queste ritorte de’miei martiri sol per pietà.

De aria wordt gezongen door Almirena, dochter van Godfried (Goffredo) van Bouillon. Ze is gevangen genomen door de tovenares Armida, die koningin van Damascus is. Ze loopt in de tuin en beklaagt haar lot. Onderwijl is veldheer Rinaldo met slimme trucs door Armida naar haar burcht gelokt …

Mijn vertaling van het recitatief:

Armida, onbarmhartige! Al mijn vreugde wordt met geweld uit de geliefde Hemel de afgrond in gerukt en hier leef ik met eeuwige smart, vastgehouden in de marteling van de Hel. Heer! Ach, heb medelijden! Laat mij mezelf beklagen.

En van de aria:

Laat mij mijn harde lot beklagen en laat mij zuchten om de vrijheid. Dat de smart deze ketenen van mijn kwellingen in ‘s hemelsnaam mag verbrijzelen!

N.B. Als U op- of aanmerkingen op mijn vertaling heeft, dan hoor ik dat graag.

Denkt U er aan ons Opera Concert in Dochamps te noteren in uw agenda? Zaterdagavond 7 oktober 2017 om 20 uur.

Marijke Persijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *