– Zangeres Cobi de Bruijn en Organist Edwin Hinfelaar

Cobi de Bruijn / Edwin Hinfelaar

Een hele grote merci aan Soeur Simone en organist Gérard Lambert! Dankzij hen konden sopraan Cobi de Bruijn, organist Edwin Hinfelaar en ik (mezzosopraan Marijke Persijn) op zaterdag 5 januari 2019 in de kerk van La Roche samen musiceren. De kerststal en kerstboom stonden er nog, wat alles extra feestelijk maakte. De mensen die een kaarsje kwamen aansteken, boften en bleven stil zitten luisteren.

We begonnen bij het grote orgel beneden. Edwin kon zich er heerlijk op uitleven. Prachtige werken van Bach en Alain ( 1911-1940 Frankrijk) passeerden de revue. Genieten voor Edwin én voor ons! Omdat we geen licht konden aandoen bij het altaar, zijn we al snel naar het orgel boven verhuisd. Tot grote vreugde van Gérard was Edwin verrukt over dit orgel, dat met zoveel liefde jarenlang door Gérard (de vroegere organist van de Sint Nicolaaskerk van La Roche) is bespeeld.

Edwin Hinfelaar / Gérard Lambert

Wat een geweldig mooi repertoire hadden we: Vivaldi/ Laudamus te; Purcell/ My dearest, my fairest; Schütz/ Ihr Heiligen, lobsinget dem Herren; Mozart/ Briefduet; Mendelssohn/ Ich wollt, meine Lieb ergösse sich; en dan een voor mij geheel nieuw duet van Mendelssohn uit “Lobgesang”, het fantastische en kippenvel bezorgende “Ich harrete des Herrn”. Tot slot zong Cobi, begeleid door Edwin, hun geliefde “La Procession” van C. Franck.

Cobi de Bruijn

Wat zou ik graag met hen en ons Trio MaGMa een concert verzorgen, want dit is werkelijk heel erg de moeite waard en mag gewoonweg niet gemist worden! Het zou zelfs in combinatie met een koor kunnen zijn …

Cobi en ik kennen elkaar al zo’n 20 jaar. Ik zong duetten met haar tijdens haar eindexamen aan het Tilburgs Conservatorium. We voerden ons destijds favoriete duet, het “Bloemenduet” uit de opera Lakmé van Delibes, uit bij de opening van de expositie van onze kunstzinnige vriendin Jacomijn van Duin en tijdens het concert voor de 25-jarige bruiloft van mijn man Eric en mij. We verloren elkaar min of meer uit het oog. Gelukkig was er nog altijd ons FaceBook contact. Toen ons beider vriendin Jacomijn (Jackie) op 7 oktober 2018 stierf, hebben we onze vriendschapsbanden weer aangehaald.

Na de repetitie in de kerk, hebben we met ons drietjes kaarsjes gebrand voor Jackie, onze kinderen en mijn kleinkinderen en de muziek.

Cobi en Edwin zijn gepassioneerde, talentvolle jonge musici die veel te ver weg wonen, helemaal in de kop van Noord-Holland. Onze enorme liefde voor de muziek en onze prachtige vriendschap zal ons in staat stellen om onze concert-dromen waar te maken, daar ben ik van overtuigd!

Hele fijne week vol prachtige muziek,
Marijke Persijn

– Trio MaGMa en Cantilena pro Adventu van Haydn

In 2014, 2015 en 2016 voerden Marijke Verbeeck, Gérard Lambert en ik (mezzo-sopraan Marijke Persijn) het prachtige werk “Cantilena pro Adventu” van Joseph Haydn (1732-1809) uit tijdens Kerstconcerten in de kerken van Chéoux, Rendeux-Bas en La Roche. Ons Trio MaGMa geeft dit jaar voor het eerst geen kerstconcert. Om U toch wat in de kerstsfeer te brengen, plaatsen we deze video, waarvan de geluidsopname door Eric werd gemaakt in La Roche in 2016. Eigenlijk is het een compositie voor de adventstijd. Vandaag is het de vierde advent, dus dat komt mooi uit.

Graag geef ik U de tekst, die niet in het Latijn, maar in het Duits gezongen wordt. Er is heel veel herhaling. Als je die weglaat, blijft er dit over:

Ein’ Magd, ein’ Dienerin, Maria sich bekennet,
Gott sie ein’ Mutter nennet, und eine Herrscherin.
Die Armut hat’s gemacht, dass sie so hoch geacht
durch die hat sie vom Himmel Gott auf die Erd’ gebracht.
Von dir, o Jungfrau rein, wollt’ Gott das höchste Wesen,
denn Du bist auserlesen, als Mensch geboren sein.

Marijke Persijn

– Maria en Sakura in Folkmusic

Trio MaGMa

Waarom ik over de Maagd Maria en de Japanse Sakura in één en hetzelfde blog schrijf? Ik zal het jullie uitleggen…

Deze week passeerde op Facebook de legende van Sakura. Het is een artikel van “Verken je geest”. Ik raad jullie aan om het daar via deze link te lezen. Hier een heel beknopte versie er van:

Het is het prachtige verhaal over een boom die er maar zielig bij staat tussen alle andere, prachtig bloesemende bomen. Hoewel hij nog jong is, ziet hij er dor uit. Dieren en bomen willen niets met hem te maken hebben en hij is erg eenzaam. Een fee kan het niet langer aanzien. Gedurende 20 jaar mag hij er voor kiezen om of de gedaante van boom of die van mens aan te nemen. Als het na die 20 jaar nog niet beter gaat, zal hij sterven. De boom, Yohiro geheten, neemt een mensengedaante aan om zo de menselijke emoties te voelen. Er heerst echter nog steeds oorlog en, teleurgesteld,  verandert hij terug in de trieste boom die hij was. Pas jaren later probeert hij het opnieuw. Dit keer ontmoet hij een prachtig meisje met de naam Sakura (kersenbloesem). Ze raken enorm op elkaar gesteld. Ze praten over muziek, wisselen verhalen en gedichten uit. Uiteindelijk vertelt hij haar zijn geschiedenis en hij vertrekt. Vlak voor de 20 jaar voorbij zijn, komt Sakura gelukkig naar het bos en knuffelt hem en bekent hem haar liefde. De fee vraagt of ze er voor kiest dat Yohiro als mens verder door het leven zal gaan samen met haar of dat zij ook een boom wil worden. Ze kiest voor het laatste. Ze vormen een prachtige, heerlijk geurende boom vol kersenbloesems: de Japanse Kers.

Geïnspireerd door deze Japanse legende ging ik op zoek naar de cd SAKURA die pianist Hugo van Neck me ooit gegeven had.

Ik mijmerde over mijn herinneringen aan en liefde voor de roze bloesems van de Japanse Kers. Als kind was ik helemaal weg van de boom in de tuin van een buurmeisje in Vlaardingen. In Watermaal-Bosvoorde bloeiden deze bomen in onze straat en zelfs voor ons huis. Ik maakte er een foto van, schreef er een gedicht bij, verfde een stuk bast-met-opening groen en zond dit alles in voor de expositie in het WaBo (Vlaams Cultureel Centrum, waar ik later sportlessen gaf en zangoptredens verzorgde). Ook in Krimpen aan de Lek, waar we jarenlang een huis hadden, was een hofje vol met deze bomen. Wat een pracht gedurende enkele weken!

En toen schoot me opeens de folksong “The Cherry Tree Carol” uit het album van Joan Baez te binnen. Enkele zinnen uit dit lied zijn:  “Joseph and Mary walked through an orchard green, there were berries and cherries as thick as might be seen”. “And Mary spoke to Joseph, so meek and so mild, Joseph gather me some cherries, for I am with child.” Ons Trio MaGMa liet deze folksong horen tijdens ons allereerste concert: ons Kerstconcert in Rendeux-Bas in 2014.

Omdat er geen goede opname van bestaat, bieden we U een andere Kerst-folksong aan, die ik ook van Joan Baez ken: “Virgin Mary had one son”. We voerden dit uit tijdens onze kerstconcerten in 2017 in Rendeux-Bas en Ortho.


Mooie adventstijd,
Marijke Persijn

– Lirico Spinto sopraan Marie Miller en het Llandrindod Wells Victorian Festival

Marie Miller is een Lirico Spinto sopraan. Ze heeft een mooie zangcarrière achter de rug, die zich afspeelde in de grote theaters en concertzalen van Londen en de rest van Engeland. Sinds enkele jaren zijn we bevriend op internet. Ze ontdekte me op YouTube en gaf mooie kritieken. Later plaatste haar man haar video’s en kon ik van haar genieten. Wat een fantastische stem en performance! Continue reading

– Zangeres Marijke Persijn in Royal Albert Hall in Londen

Wat een  eer om in de Royal Albert Hall in Londen te mogen optreden! En wat een fijne reacties van vrienden en collega’s op dit bericht. Dank jullie allemaal voor jullie enthousiasme.

Een mooie erkenning van mijn lange zangcarrière. En datzelfde geldt voor mijn collega Gérard Lambert, die me in dit geval op orgel begeleidt.

Een interessante vraag is: hoe komt een duo uit de Waalse Ardennen op zo’n wereldpodium terecht? Continue reading

– “Onze” LA SPERANZA ruim 1100x beluisterd op YouTube!

Heerlijk om te ontdekken dat onze uitvoering van de aria “La Speranza” uit de opera “Ottone” van G.F.Händel (1685-1759) zo gewaardeerd wordt! Deze is inmiddels ruim 1100x op YouTube beluisterd! Continue reading

– In Memoriam 9 Jan Persijn met video Trio MaGMa

Het weekend van 10 en 11 december 2016 was een emotioneel en spannend weekend. Ons Trio MaGMa had Kerstconcerten gepland op deze zaterdag en zondag. Ik had echter bericht gehad, dat het heel slecht ging met mijn vader. Hij was een rasechte muzikant en muziek was datgene wat ons sterk verbond. Continue reading

– Trio MaGMa heeft nu zijn eigen Facebook pagina

Eric, onze eigen Trio MaGMa “manager”, heeft een Trio MaGMa Facebook pagina aangemaakt!

Klik gewoon op de link hierboven of geef Trio MaGMa in op het zoekveld van Facebook.

We zouden het heel leuk vinden als er HEEL VEEL LIKES op de pagina verschijnen!

Alvast heel erg bedankt!

 

 

Fijne zondag en tot 7 oktober in de kerk van Dochamps!

 

Marijke Persijn

– Nederlandse operazanger Dennis Wilgenhof overleden

Op 9 mei 2017 is de Nederlandse bas-bariton Dennis Wilgenhof overleden aan een acute hartstilstand. De wereld is geschokt en verbijsterd! Hij was nog maar 44 jaar. Hij had een prachtige carrière. Hij zong o.a. in de Scala van Milaan! Hij was een prachtmens, een fantastisch collega en een meesterlijke zanger.

        

Ikzelf leerde hem in 2006 kennen. Voor het derde jaar op rij organiseerde ik het Kinderpodium van de Dag van de Romantische Muziek in Rotterdam. Dit keer wilde ik o.a. de opera “Bastien et Bastienne” in het programma opnemen. Mozart schreef dit werk op 12-jarige leeftijd!

  

Dennis werkte in die tijd als zangleraar aan de Maastrichtse Toneelschool. Hij wilde graag meedoen en zong en speelde de rol van de tovenaar Colas.  Ard Verkerke had nog geen solo ervaring, maar deed wel mee in operaprojecten bij Celia Hogerzeil, die ons van leuke regie ideeën voorzag. Zo had Ard als Bastien een fiets op het toneel en ik als Bastienne een bolderkar gevuld met pluchen lammetjes.  Hannie Ritmeijer zat aan de piano en haar partner Maarten sloeg de bladmuziek om. We vormden een fijn team, dat door mijn zoon Kim van eten werd voorzien tijdens ons repetitieweekend in de Ardennen en door mijn man Eric in Krimpen aan de Lek.

  

We voerden de opera drie keer op: als generale in de huiskamer in Krimpen, op het Kinderpodium in Rotterdam en op het Kinderpodium in Vlaardingen, mijn geboortestad.

   

Dank je, Dennis, voor je warme vriendschap en collegialiteit! Ik vind het zo fijn dat mijn  kleinkinderen Luna en Renzo en onze zoon Kim je hebben mogen meemaken in de Ardennen, Krimpen, Rotterdam en Vlaardingen!

  

Rust zacht…. Schlafe, mein Liebster, schlaf ein…(Bach).

Marijke Persijn

Voor meer foto’s kunt U terecht op mijn persoonlijke website.